чи варто приїжджати до Франції у 2024 році?
Faut-il venir en France en 2024 ?

все дуже індивідуальне. неможливо однозначно відповісти на запитання. один задоволений, інший – ні.
якщо ви вже відкрили тимчасовий захист у Європі та бажаєте приїхати до Франції, ви повинні закрити свій захист у поточній країні перед приїздом до Франції

Житла мало й частіше у селах та маленьких містах. Але якщо ви можете самостійно знімати - то вся Франція перед вами. Для оренди самостійно потрібно або офіційний дохід мати, або гаранта, який за вас доручиться. Гаранта можна знайти на спеціальних сервісах, звичайно, за плату. Безкоштовного житла майже нема, я рідко чую, що хтось живе безкоштовно. Соціального житла мало. Як правило, житло винаймають українцям соціальні організації, які, і виступають гарантом. У результаті частина оплачує мешкаючий, частина або організація (що рідко), або покривається одним із видів допомоги від КАФ (далекий аналог нашого УПСЗН) або ОФІІ (огр, що займається біженцями). Є варіанти проживання у сім'ях, але це теж все рідше. Там оплата за домовленістю із стороною, що приймає.

Але ці варіанти проживання зазвичай через час після приїзду. А спочатку можуть поселити в готелі, наприклад, або в місцях розміщення біженців.  якщо ви не можете зняти квартиру за свої гроші, краще пройти через паризький релокаційний центр


Допомога мінімальна приблизно 14 євро на 1 особу за умови оплати житла їм же: на 2 осіб приблизно 17 євро або 24 (залежить від того дорослий або дитина).

Цих грошей мало, щоби шикувати, відпочивати гідно, добре одягатися, але вистачить, щоб не померти з голоду.

Право працювати є. Яка робота вам доступна, залежить від рівня мови, професії, кваліфікації, удачі, місця проживання, особистих якостей. Більшість доступних вакансій на мінімалку (приблизно 11,5 євро на годину брудними, на тиждень 35 робочих годин). Робота, зазвичай, за короткостроковими договорами на 1-3 міс, але деякі вже отримали довгострокові контракти.

Медицину покриває страховка, більшість необхідних життя та здоров'я послуг. Але потрапити до фахівця, а часом і женераліста (наш сімейний лікар) складно. Очікування від 2 тижнів до пари-трійки місяців особливо в маленьких містах. Ліки за рецептом також переважно покриває страховка, але не завжди всі 100%.


Є можливість отримувати додаткову допомогу від КАФ на дітей до 3 років; самотньому батькові; на 2 та більше дітей; на дитину інваліда. Можна отримати фін допомогу на часткову оплату житла (APL). Багатодітні одержують різні додаткові переваги: оплату відпочинку дітям, наприклад.


Більшість регіонів мають безкоштовні або за символічну плату продукти харчування, наприклад, у благодійних ресторанах серця. Які продукти не знаю. Але за своє місто можу написати точно, бо зараз там працюю волонтером: усі продукти гарної якості. Зустрічається прострочення за датами, але не станом продукту (тобто його можна їсти без ризику для здоров'я, наприклад, печиво, крупа). Але рідко, зазвичай, продукти або з вихідним терміном придатності, і навіть із тривалим зберіганням (консерви, наприклад). Але вони можуть бути з дефектом, наприклад, етикетка відірвана або банку злегка пом'ята.


Діти від трьох обов'язково ходять до французької школи. Харчування у школі, як правило, платне. Вартість залежить від школи, вашого фінансового статку (від 10 євро до 50 і більше на місяць). У моєму місті я платю 14,89 євро на місяць, незалежно ходила дитина до школи чи ні.


Є дитячі секції табори відпочинку. Це все залежить від регіону.

Вартість проїзду поїздами Францією залежить від регіону. Є регіони, які зберегли для українців пільги та безкоштовний проїзд у поїздах ТЕР. По країні ТЖВ платні, крім 2 поїздок на 1 українця (формально для приїзду до країни та від'їзду з неї). Регіональні автобуси також.


Є курси мовні, хто знає мову, то професійні з метою подальшого працевлаштування. Французька держава може платити до 700 євро на місяць за вивчення мови (якщо ви пунктуальні та старанні)

А так все дуже індивідуально і залежить від того як вам пощастить, як ви вмієте збирати і використовувати інформацію, які люди вам трапляться, які у вас самого можливості.

Загалом, якщо ви приїхали з бомбардованого району, ви, ймовірно, будете щасливі та безпечні у Франції, в іншому випадку результат буде змінним. є опитування, яке показує, що 81% українців у Франції задоволені (400 виборців), більш детальне опитування тут

Що для вас найтяжче у Франції? пройдіть опитування, і ви побачите відповіді інших людей

Маєте кориснішу інформацію?

© квітень 2024

Nous avons besoin de votre consentement pour charger les traductions

Nous utilisons un service tiers pour traduire le contenu du site web qui peut collecter des données sur votre activité. Veuillez consulter les détails dans la politique de confidentialité et accepter le service pour voir les traductions.